Мобилна версия на Ubuntu Linux идва наесен

Разработчиците на системата с отворен код Ubuntu Linux планират да разширят нейното приложение и към джобните устройства с достъп до интернет. На форума Ubuntu Developer Summit в Севиля, Испания, ще се обсъжда в детайли мобилната версия на системата, съобщи www.pcnews.ru.
Програмистите на Ubuntu, съвместно с Intel, ще разработят мобилна версия на Linux на базата на ядро Debian. Ролята на Intel се свежда до създаване на нови процесори с ниско енергопотребление и чипсети, които съответстват на инструкциите на бъдещата операционна система.

За начало на разработката на мобилна Linux система може да се счита проектът Gnome Mobile & Embedded Initiative (GMAE), също поддържан от Intel и обявен на конференцията Embedded Linux в Санта Клара, Калифорния. Проектът е открит за разработчиците на мобилни устройства и приложения на базата на компоненти от проекта Gnome с отворен изходен код.

Ubuntu Linux става все по-популярна сред потребителите. Наскоро Dell обяви планове за предварително инсталиране на Ubuntu на своите Linux настолни компютри и лаптопи. Компанията обоснова решението си с онлайн вота на своите клиенти в полза на Ubuntu Linux.

Плановете на разработчиците на мобилната версия предвиждат иновационен графичен интерфейс и възможности за управление на консумацията на енергия. Пускането на мобилната версия е насрочено за октомври 2007 година, заедно с излизането на Ubuntu 7.10.

Коментар