EMC държи над една трета от сторидж пазара

EMC остава най-големият производител на външни устройства за съхранение на данни

EMC остава най-големият производител на външни устройства за съхранение на данни

Световният пазар на системи за съхранение на данни на база контролери (ECB) достигна 6 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2012 г. Това е ръст от 1,9% спрямо същия период на миналата година, когато приходите в сегмента възлизаха на 5,9 млрд. долара, сочи ново проучване на Gartner.

Приходите в сегмента нарастват за 13-то поред тримесечие, но темпото намалява, поради сложната макроикономическа ситуация в Северна Америка и Европа, както и в резултат на забавеното развитие на икономиката в Азиатско-Тихоокеанския регион, коментира Gartner.

EMC остава най-големият производител на външни устройства за съхранение с пазарен дял от 34,2% през четвъртото тримесечие на 2012 г., спрямо 32,7% година по-рано. Приходите на компанията от ECB продукти възлизат на 2,067 млрд. долара за разглеждания период, в сравнение със 1,937 млрд. долара през Q4 2011 г. Фактор за укрепване на лидерството на EMC е придобиването на външни фирми, вкл. Isilon.

На второ място по продажби на външни дискови системи за съхранение на база ECB контролери е IBM. Приходите на компанията възлизат на 976,6 млн. долара за тримесечието, което й отрежда дял от 16,2% (спад от 0,3% спрямо същия период на миналата година).

Челната тройка допълва NetApp, която увеличава дела си с 0,1% до 10,6%. Приходите на NetApp за тримесечието от продажби на външни системи за съхранение възлизат на 637,3 млн. долара, бележейки ръст от 17,7 хиляди долара.

В Топ 5 по приходи попадат компаниите Hitachi/HDS и HP с дялове съответно 9,4% и 7,9% и общ приход над 1 млрд. долара.

Компаниите Dell, HP и IBM демонстрират показатели по-ниски от средните за пазара, а дяловете им намаляват, отбелязва Gartner. Продажбите на нови продукти от тези производители не могат да компенсират годишния спад на приходите от замяна на стари решения. Dell изпитва организационни и структурни трудности, които влияят негативно на продажбите.

Като цяло за 2012 г. приходите на доставчиците на външни дискови системи за съхранение на данни на база контролери възлизат на 22,3 млрд. долара, което е с 4,9% повече от предходната година, когато сегментът генерира 21,2 млрд. долара. Топ 3 на производителите остава без промяна – EMC, IBM и NetApp.

Най-забележителната тенденция в сегмента през 2012 г. е повишаването на средната цена на външните хранилища, като същевременно пада средната цена на един терабайт памет.

Коментар