IBM води на пазара за HPC сървъри

IBM оглавява сегмента на високопроизводителните сървърни системи с дял от 32%, сочат данни на IDC за 2012 година.

На второ място анализаторската компания поставя HP, която контролира 30,8% от HPC пазара, следвана от Dell с 13,5% дял от приходите.

Като цяло, приходите от HPC продажби са нараснали със 7,7% през миналата година и възлизат на 11,1 млрд. долара (спрямо 10,3 млрд. долара през 2011 г.). Пазарът превиши прогнозите на анализаторите, които очакваха ръст от 7,1%.

По брой продадени машини обаче пазарът на HPC сървъри бележи спад с 6,8% през миналата година, в резултат на ръста в средната им цена и прехода на производителите съм по-големи системи, сочи анализът на IDC.

Най-динамично се развива нишата на висококласните суперкомпютри на стойност над 500 хиляди долара. Приходите в този сегмент са нараснали с 29,3% и достигат 5,6 млрд. долара, което е над половината (50,9%) от общия пазар на HPC сървъри.

Развитието на сегмента е обусловено от продажбите на големи системи на компании като Fujitsu, IBM, HP и Cray. Така например, суперкомпютърът Fujitsu “K”, инсталиран в научно-изследователския институт RIKEN в Япония, носи на компанията приходи от над 500 млн. долара.

Пазарът на високопроизводителни сървъри ще продължи да расте в близко бъдеще. IDC прогнозира, че показателят за средногодишен ръст (CAGR) в периода от 2011 до 2016 г. ще възлезе на 7,3%, а приходите в сегмента ще достигнат 14 млрд. долара към 2015 г.

Коментар