Eвропейският сателитен проект Galileo забуксува сериозно

Струващата 4.9$ милиарда система Galileo беше проектирана да конкурира американската GPS (глобална система за позициониране). Проектът обаче страда от непрестанни закъснения, софтуерни проблеми и караници между неговите осем комерсиални спонсора.
Резултатът е сериозна и дълбока криза, която заплашва да извади извън релсите многонационалните усилия, каза представител на Европейския съюз, цитиран от dailytech.com.
Най-сериозният проблем се оказва финансирането. Френските, немските, испанските и британските партньори на консорциума не могат да постигнат съгласие по операционната структура на Galileo и бъдещото му управление. Затова в момента ЕС размишлява над възможността да закупи мащабния проект, като създаде държавно-частно партньорство и сподели огромните разходи по завършване на планираната система от 30 сателита.
Към днешна дата е изстрелян само един сателит от Galileo. Вторият сателит, който трябваше да бъде пуснат в космоса, страдаше от технически проблеми по време на тестването, което наложи отлагане на изстрелването му миналата есен.
Първоначално плановете за първата цивилна глобална навигационна мрежа бяха тя да започне да работи още от следващата година. Но според последните оценки на проекта, се смята, че Galileo няма да бъде готов за комерсиално потребление поне до 2012 година.
И докато сегашните спонсори продължават да се карат за всичко от графици за изстрелване до местоположение на контролните стаи и други поддържащи станции на Земята, обществената поддръжка и търговските перспективи за проекта изглежда намаляват. Освен нарастването на нужния капитал и политическите пречки, конкуренцията също се засилва. Китай и Русия активно изстрелват свои собствени съзвездия от навигационни сателити, за да се конкурират с установената GPS система.
Европейската космическа агенция се опита да смекчи удара върху Galileo, нанесен от критицизма на Европейската комисия тази седмица, като съобщи, че единственият сателит, GIOVE-A,  успешно е предал навигационен сигнал по време на тестовете на 2 май. Пред медиите агенцията наблегна на това, че сигналът на GIOVE-A е съвместим и с американската GPS система.

Коментар