Google разкри зловещи снимки от Намие

Кораб, заседнал в скалите, изравнени със земята в момента на цунамито

Услугата Google Street View дава на хората рядката възможност да надзърнат в призрачния град Намие, който остана обезлюден след ядреното бедствие във Фукушима, причинено от земетресението и цунамито през 2011 г.

Страховитите снимки, направени от екипирани с камера коли на Google, показват реални улици в града, отрупани с отломки и изоставени, вследствие на двойната природна катастрофа, магазини и домове. В една от тях ясно се вижда кораб, заседнал в скални маси, изравнени със земята в момента на цунамито.

Технологията на Google събира не едно място дигитални изображения и позволява на зрителите да предприемат виртуални обиколки около различни места по света. Сега тя за пръв път дава шанс да се надникне в забранената зона на Япония, където завръщането на 21 000 жители на града е невъзможно след ядрената катастрофа във Фукушима.

Според Кото Наганума, 32-годишна жена, изгубила дома си заради цунамито, някои хора намират за доста мъчителна възможността да видят местата, с които сега нямат никаква връзка. „Аз обаче очаквам с нетърпение да зърна отново улиците, които са ми толкова скъпи”, казва Кото. „Естествено, ще бъде трудно, все пак нито една жива душа няма да се мярка там”.

Колите с камери на Google заснемат улиците на призрачния град Намие

Колите с камери на Google заснемат улиците на призрачния град Намие

Кметът на Намие Тамоцу Баба споделя, че много спомени нахлули в съзнанието му, когато видял снимките, заснети от Google. „Онези от нас, от по-старото поколение, смятаме, че сме наследили този град от нашите предци и ужасно ни боли от факта, че не можем да го предадем на децата си”, заявява Баба.

Street View съществува още от 2007 година. В момента технологията представя в снимки повече от 3000 града в 48 страни по света, както и части от Северния полюс и Антарктида.

Коментар