Vista ще генерира $120 милиарда в икономиката

Цялостният пазар, свързан с Windows Vista и новопокръстения Windows Server 2008, ще нарасне на повече от 120$ милиарда до края на следващата година, което включва софтуер и хардуер, предназначен за тези операционни системи. Това твърди ново проучване на IDC по поръчка от Microsoft, данни от което са изнесени в informationweek.

В доклада се казва, че Microsoft не само е най-голямата софтуерна компания в света, тя е нещо повече. А именно, икономическа сила, която има пряко, позитивно влияние върху икономиките (от гледна точка на паричните потоци), където оперира. 

Според IDC, за всеки 1$ приход на Microsoft от продажбите на Windows Vista и Windows Server 2008 около 18$ ще си разделят други 200 000 компании. За това съществуват множество възможности – от услуги до софтуер, хардуер, работни места за търговци и риселъри на софтуер и услуги.

От фирмата за проучвания казват, че повечето от свързаните с Vista пари ще отиват при хардуерните компании, а не при тези за услуги и софтуер. Това е логично заключение, тъй като много крайни потребители и бизнес клиенти скоро ще си купят Vista със следващия ъпгрейд на своите компютри.

Екосистемата няма да е голяма само от гледна точка на огромните парични потоци. IDC очаква наемането на работа на ИТ специалисти, свързано с новите операционни системи, поне при вендорите и компаниите за услуги да премине границата от един милион през следващата година.  Това не би станало, ако операционните системи не са на пазара.

Докладът оценява, че до края на 2008 г. ще бъдат продадени 240 милиона копия на Windows Vista, а Windows Server 2008 ще се използва на 3.5 милиона сървъра по света.

по темата: „Vista ще генерира $120 милиарда в икономиката”

добавете коментар...

  1. Ханс

    Трябва да се уточни тия $120 млрд. какво са? Май са разходи, защото тия пари няма да паднат от небето, нито ще се появят от някакви подобрения на икономиката заради Вистата.

Коментар