Хабъл откри кръгове с тъмна материя

Кръг от така наречената “тъмна материя” откри в космоса екип от американски, испански и израелски изследователи. За целта те са използвали въртящия се около земята телескоп Хабъл, съобщава НАСА.

Разстоянието до обекта е 5 милиарда светлинни години, а диаметърът му е 2,6 милиона светлинни години.

Тъмната материя, наричана още скрита маса, представлява вещество, което нито излъчва, нито поглъща електромагнитни лъчи, но участва в гравитационните взаимодействия.

Именно поради това е невъзможно да бъде наблюдавана непосредствено тъмната материя. За съществуването й може да се съди по изкривяването на светлинните лъчи, които преминават покрай нея под въздействие на силата на притегляне.

Обявеното тези дни откритие е направено още през август 2006 година по време на попълване на картата с областите на тъмна материя в галактиката Cl 0024+17 (ZwC10024+1652), посочва британският The Telegraph. Първоначално дори кръгът е бил приет за грешка в методиката на обработка и представяне на данните.

За първи път астрономите заговориха за тъмна материя през 1933 година. Според техните изследвания, звездите заемат само един процент, а цялата обикновена материя – не повече от 4% от масата на вселената. Останалото принадлежи на тъмната материя и тъмната енергия.

Коментари по темата: „Хабъл откри кръгове с тъмна материя”

добавете коментар...

  1. Avatar

    ДАрт Вейдър иде!

  2. unknown

    Не ми прилича на такова нещо.Някои виждат това което искат да видят.

  3. Аз съм бе

    А тъмната страна не заема ли някакво място?

Коментар