Lenovo планира собствени процесори

Смартфоните на Lenovo може да стъпят в бъдеще на процесори, създадени от самата компания

Смартфоните на Lenovo може да стъпят в бъдеще на процесори, създадени от самата компания

Lenovo планира разработка на собствени процесори за смартфони и таблети. Компанията, която е вторият по големина производител на смартфони в Китай, разполага отдавна с екип за проектиране на чипове, но наскоро взе решение да увеличи 20 пъти персонала на звеното, съобщи EE Times.

Подобен ход се обяснява с желанието на Lenovo да контролира всички аспекти от бизнеса с мобилни устройства. По същия път върви и друг китайски гигант, Huawei, който разполага със собствено подразделение за разработка на интегрални схеми HiSilicon.

В момента мобилните устройства на Lenovo използват процесори от различни производители, вкл. MediaTek, Samsung и Intel. От една страна, това дава свобода на компанията в избора на най-подходящата платформа, но от друга страна я поставя в зависимост от външни доставчици.

Наскоро Samsung отказа да доставя на Lenovo партиди от новите процесори Exynos. Това не е голяма изненада, предвид факта, че двете компании са основни конкуренти на китайския пазар за смартфони. По данни на Strategy Analytics, Samsung държи 17,7% от пазара, Lenovo има 13,2%, а Apple – 11%.

Трудно е да се прецени дали набъбналият екип от проектанти ще помогне на Lenovo да бъде конкурентоспособна на пазара за мобилни процесори. Във всички случаи обаче усилията на компанията в това направление ще засилят позициите й в преговорите с доставчици на компоненти, коментират анализаторите.

Коментар