НАТО ще бори руски хакери от Естония

Очаква се скоро в Естония да бъде открит център на НАТО по киберзащита, писа Комерсант. Чрез него властите на републиката ще отблъскват атаките на руските хакери срещу правителствените сайтове, които зачестиха след скандала с преместването на Бронзовия войник.

Новата структура се изгражда под ръководството на шефа на отдела по информационни технологии в естонското министерство на отбраната. Освен това, републиката ще поиска от ЕС и НАТО, на които е член, да признаят хакерските атаки като военна агресия срещу Естония.

По-рано, ръководителят на военното ведомство на Естония заяви, че не вижда принципна разлика между ситуации, при които чуждо правителство чрез своите кораби блокира портовете на страната или когато враждебни сили блокират правителствените информационни канали.

Очаква се проблемният въпрос да бъде обсъден на срещата на министрите на отбраната на НАТО през юни. Според Guardian, алиансът вече е изпратил в Талин няколко специалисти по борба с кибертероризма.

Отношенията между Естония и Русия се изостриха, след като властите на републиката преместиха паметника на воина-освободител от центъра на Талин. Това действие беше последвано от масови хакерски атаки срещу сайтовете на естонското правителство, парламента и президента, както и на някои банки и вестници.

Естония реагира, като нарече хакерските нападания част от антиестонска кампания, организирана от Русия. Според министъра на външните работи на страната, някои от кибератаките са били проведени от сървъри на администрацията на президента на Русия.

Коментар