Web 2.0 бил виновен за ръста на троянците

Сайтовете, свързани с развитието на технологията Web 2.0, се сочат от Google като основен виновник за ръста в разпространението на троянци и рекламни програми. Много често легални уеб страници с многочислени сценарии не са добре проектирани, което позволява на хакерите лесно да компрометират съдържанието им.
Всеки десети сайт от 4,5-милионната индексна база на Google съдържа механизъм, известен като “drive-by download”, или незабележимо зареждане и установяване на код при посещение. Това твърди доклад на експерти от Google, данни от който са изнесени в CSOOnline.com.
Най-честите причини за превръщане на един сайт в развъдник на троянци са нарушената сигурност на уеб сървъра, потребителското съдържание, както и т.нар. “widgets” – елементи за украсяване на десктопа, за развлечение и бързо получаване на информация.
Още през 2005 година специалистите на Google съобщиха за 450 хиляди сайта, съдържащи троянски код, както и за други 700 хиляди вредоносни страници. За да предпази потребителите, Google отбелязва потенциално опасните сайтове, като оставя на сърфиращите решението дали да посетят даден сайт или не.

Коментар