AMD изправя Puma срещу Intel Santa Rosa

Процесор и чипсет, обединени в мобилната платформа Puma, ще бъдат отговорът на AMD на интелската технология Santa Rosa, съобщиха технологичните сайтове.
Puma се базира на 65-нанометровите процесори от ново поколение Griffin, които AMD лансира като конкуренти на Intel Core 2 Duo. Отличителна особеност на Griffin е наличието на силно развити възможности за пестене на енергия, които ще позволят изграждане на лаптопи с по-ефективно управление на захранването и съответно способни да работят по-дълго на батерии.
Функция за разпределение на мощността ще позволи на контролера на паметта и на всяко от ядрата на Griffin да работят на различни напрежения. Подобрена схема за предварително извличане на данни от DRAM паметта пък ще подобри производителността на системите с Griffin.
Предстоящите да излязат процесори AMD Barcelona също поддържат разпределение на мощността между ядрата и контролера на паметта. Griffin обаче отива една стъпка по-напред, като може да управлява честотата и напрежението на всяко ядро поотделно. На практика, това означава, че дадено ядро може да бъде изключено с цел снижаване на консумацията на енергия.
Друга особеност на Griffin е поддръжката на шината HyperTransport 3.0 с подобрена система за управление на енергопотреблението. И тук, както при ядрата, Griffin може да изключи HyperTransport или да намали нейната пропускателна способност, с цел снижаване на консумацията.
Освен процесора Griffin, в състава на платформата Puma влиза и чипсет AMD 780G, който поддържа хардуерно графичния интерфейс DirectX 10. Чипсетът включва също универсален видеодекодер (UVD) за хардуерна поддръжка на Blu-ray и HD DVD видео възпроизвеждане.
Една от най-интересните възможности на Puma е функцията за превключване между дискретна и интегрирана графика, без да е необходимо рестартиране на системата.
Чипсетът 780G включва и технологията HyperFlash, която в много отношения наподобява интелската Turbo Memory и позволява използване на флаш памет за увеличение на производителността на системата.

Коментар