iPhone получи одобрение от FCC, излиза навреме

 
iPhone, нашумялото устройство на Apple, получи одобрението на Федералната комисия по комуникации (FCC), съобщиха днес американските медии. Така отпада и последната пречка, стояща пред Apple, преди дългоочакваното пускане на iPhone през следващия месец.

Документите, публикувани на сайта на FCC, показват, че телефонът е преминал всички приложени тестове за спазване на правителствените наредби. В своето описание на iPhone комисията го нарича “GSM мобилен телефон с Bluetooth и Wi-Fi”.

Както беше съобщено още през януари, устройството ще бъде продавано първоначално от AT&T. И тъй като телефонът е базиран на GSM стандарта за комуникации, се очаква той да работи и извън територията на САЩ.

От Apple обявиха, че ще стартират продажбите на iPhone през юли. Според анализатори, пускането на пазара на телефона ще съвпадне с конференцията за разработчици (World Wide Developer Conference) на компанията, която ще се проведе в Сан Франциско.

Тези дни беше разпространена невярна информация, че е възможно Apple да забави пускането и на iPhone, и на своята операционна система от следващо поколение Leopard до октомври. Това доведе до понижение на акциите на компанията с 3%. Впоследствие информацията беше опровергана.

Навлизането на Apple на пазара за клетъчни телефони ще я направи пряк конкурент на производителите на смартфони Research In Motion и Palm. Освен това, iPhone, който ще включва сензорен екран, музикален и видео плеър, ще се конкурира и с телефоните, които използват операционната система Microsoft Windows Mobile. Очаква се устройството да бъде пуснато в две версии, като началната му цена ще е $500 без договор с AT&T.

Коментар