Успешни български и чуждестранни предприемачи споделят опит със студенти в конференцията „Летящ старт”

София, 29 март 2013 г. – Успешни млади предприемачи, специалисти по кариерно развитие и мениджъри на водещи компании ще споделят своя опит с над 100 младежи в стартиралата днес в София конференция „Летящ старт”. В края на еднодневния форум 10-те най-добре представили се студенти ще получат предложения за професионален стаж в участващите компании. Събитието, организирано от Джуниър Ачийвмънт България, под патронажа на Посолството на САЩ в България, е продължение на инициативата „Мениджър за един ден”.

Тазгодишното издание на „Летящ старт” бе открито от г-жа Елизабет Фицсимънс, Съветник по обществени въпроси в Посолството на САЩ в България, г-жа Саша Безуханова, председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт България и г-жа Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. Те приветстваха участниците, като им пожелаха да съхранят идеите и вдъхновението си, за да ги приложат успешно към научените съвети от днешния ден.

Разделена в два модула, тазгодишната програма на конференцията включва лекции за студенти и ученици, както и работа по казуси от бизнес практиката. В първата част студентите ще имат възможността да получат ценни съвети за стартирането на нов бизнес. Младите предприемачи Георги Камов (независим консуктант за промяна) и Деян Витанов (предприемач от Силициевата долина) ще споделят своя опит при управлението на собствен бизнес. Специалният гост-лектор проф. Бъртън Лий, от университета в Станфорд, ще представи лекция на тема “Предприемачество и иновации в Европа и САЩ”. Проф. Лий е сред основателите на Space Angels Network – една от най-големите професионално управлявани мрежи от инвеститори в САЩ, която се фокусира върху сектора на космическите технологии.

Във втората част студентите ще бъдат разделени в групи и разпределени по компании според предварително заявените си предпочитания за тип индустрия. Те ще получат рядката възможност да общуват задълбочено в продължение на няколко часа с представители на 10 водещи български и международни компании и да ги впечатлят със своите идеи и предложения за решаване на сложни казуси от бизнес живота. Казусите ще бъдат зададени от компаниите. Най-добре представилите се 10 студенти ще имат възможността да направят стаж в 10 престижни международни и български компании, участници в конференцията.

Конференцията „Летящ Старт” се организира за четвърти пореден път от Джуниър Ачийвмънт България и Посолството на САЩ в България. Нейната цел е да разшири обхвата на „Мениджър за един ден” с инициативи, даващи възможност за по-добра професионална ориентация и развитие на студенти от висшите училища в България. Чрез различните семинари и упражнения инициативата се стреми да провокира развитието на креативен бизнес подход у студентите, да стимулира техните лидерски умения и инициативност и да им помогне да започнат професионалната си кариера със стаж във водеща компания.

Освен директен контакт и общуване с предварително подбрани по техните познания, умения и мотивация студенти, фирмите ще получат възможност да популяризират своите стажантски програми и програми за развитие на младите кадри.