Над половината ИТ кадри са недоволни от заплатата

Заплащането отново е най-важният фактор при търсене на работа, след като отстъпваше на сигурността

Заплащането отново е най-важният фактор при търсене на работа, след като отстъпваше на сигурността в дългосрочен план

Повече от половината специалисти в областта на информационните технологии са недоволни от заплащането си, твърди изследване на британската компания Randstad Technologies. От анкетираните 2000 души само 47% са удовлетворени от своите заплати, при среден показател от 43% в рамките на Великобритания.

Макар и да се чувстват недооценени, 60% от участниците в анкетата са щастливи със своята ИТ работа (61% средно за всички професии). Най-доволни от заплащането са служителите в ютилити сектора (96%), следвани от работещите в застраховането (90%).

В последните години се наблюдаваше тенденция на промяна в приоритетите на работниците. Заплатата започна да отстъпва по важност на сигурността на работното място, коментира Randstad Technologies. Сега обаче отново тя стана определящ фактор.

Друго проучване на компанията показва, че когато търсят работа, британците поставят на първо място конкурентното заплащане и бонусите. Сигурността на работното място, която доминираше в последните три години, сега е чак на трето място по важност.

През 2011 и 2012 г. приоритет за хората беше да запазят работата си, но сега най-важното е заплатата, коментират авторите на проучването. Ето защо работодателите в ИТ сектора трябва да преосмислят своите стратегии за привличане на обучени кадри.

Ако през 2012 година сигурността на работното място в дългосрочен план е била топ приоритет за 27% от анкетираните, то сега този показател е паднал до 16%. Същевременно, за 18% от анкетираните конкурентната заплата и бонусите са най-важният фактор при постъпване на работа, в сравнение с 11% през 2012 и 12% през 2011.

Миналата година ИТ служителите са имали усещане, че работят не за един, а за един и половина души. За да се запази висок моралът им, е необходимо по-ефективно управление на натоварването и професионалното развитие, заключва анализът.

Коментари по темата: „Над половината ИТ кадри са недоволни от заплатата”

добавете коментар...

  1. НямаЗначение

    Наивен, простоват и глупав български народ! Как може да търпите цялата тази мизерия, която Ви сервират? Как се живее със заплата от 1500 лв.? Та това не е живот, това е преживяване! Програмист съм в Германия и взимам 7000 евро нетна заплата, което за програмист в Германия дори е ниско!
    Глупави прости българи, заслужавате си всичко!
    Дано никога не се оправите! Скапан български народ!

  2. Ivan

    Високо квалифицирани ИТ специалисти винаги ще са нужни за компютърните фирми (проектиращи и създаващи нов собствен софтуер), за предния коментар човека си мисли доста ограничено има предвид само фирми чиято сфера на дейност не е ИТ. Тоест действително не са им нужни специалисти – една компютърно грамотна секретарка ги устройва напълно. Това което се случва е едно ясно разграничение хора, които работят във фирма, която не е ИТ – не моггат да се наричат ИТ специалисти. От доста време беше масова заблуда и глупост да наричат всеки човек работещ с компютър – компютърен спец.

  3. az

    сега там скоро и на други места. Бизнесът няма нужда от скъпо платени специалисти. Така че рано или късно ще намери начин и в тази област да доведе нещата до момента в който скъпо платения специалист не е необходим, както стана на много други места. Мисля че наближава момента, когато ИТ специалистите вече няма да са толкова добре платени и не е лошо да свикват с това.

Коментар