Голяма врява за iPhone в Европа

    
Дългочаканият iPhone ще бъде пуснат на пазара в САЩ през следващия месец, в Европа по-късно през тази година, а в Азия през следващата, според CNET. Apple обаче не уточнява как ще разпространява устройството на Стария континент, което поражда множество спекулации относно обединения с оператори и партньорства с крайни продавачи.

Очаква се подходът на фирмата за европейския пазар да е различен от този в САЩ, където телефонът ще се предлага само от AT&T. А за европейските и азиатските мобилни доставчици на услуги залогът е голям, тъй като на тези пазари потребителите са изключително лоялни към марката Apple.

Почти половината от настоящите притежатели на iPod възприемат iPhone като своя следващ мобилен телефон, според проучване сред 2000 европейци, извършено от английската фирма Canalys. А едно онлайн изследване от месец април, направено от британския издател Shiny Media, показва, че 25% от участниците в проучването биха сменили доставчика си на мобилни услуги, за да притежават iPhone.

Определящ фактор за мобилните доставчици да предлагат устройството в Европа ще бъде дали то включва в себе си мобилната мрежова технология “3G” (трето поколение), за изграждането и лицензирането на която те хвърлиха толкова много пари. От Apple казват, че устройствата, които ще предлагат в САЩ, няма да разполагат с 3G технология.

Ако eвропйският iPhone поддържа 3G, най-голяма полза биха имали мобилната мрежа Hutchison Whampoa, която има 3G лиценз за Австрия, Великобритания, Дания, Ирландия, Италия, Норвегия и Швеция, и T-Mobile с лиценз за Австрия, Великобритания и Германия.

Ако обаче iPhone не поддържа 3G в Европа, на Apple може да се наложи да се обедини с множество доставчици на услуги, прогнозират анализатори от Jupiter Research.

Коментар