Излезе първата българска книга за Oracle

Издателство „Сиела” пусна на пазара книгата „Въведение в Oracle Database”. Тя е предназначена за студенти и специалисти, които работят с бази данни, но нямат познания по Oracle, съобщиха от българския офис на софтуерната корпорация.
Автор на книгата е Валери Симеонов, началник отдел „Информационни технологии” в Централния депозитар. Преди това е работил в Банка ДСК и Осигурителна компания ДСК-Родина като главен експерт Oracle Database Аdministrator. Завършил е Техническия Университет в София, специалност ИТ.
Тъй като аудиторията, за която е предназначена книгата, по-вероятно работи с Windows, отколкото с UNIX, и в повечето случаи примерите в подобни издания са адаптирани за Windows като операционна система, в книгата се използват универсални средства. Това са sqlplus в команден режим, SQL*Plus като средство на Oracle в диалогов екран и текстов редактор – най-често Notepad. С помощта на тези инструменти читателите ще могат да се справят с Oracle и в средата на Windows, и в повечето разпространени операционни системи.
Разбира се, Oracle има разработени графични средства за Windows, но целта на книгата не е тяхното разучаване. Използва се Windows, поради широкото разпространение като операционна система и за да се запознае читателя с Oracle, а не да се противопоставя Windows на UNIX или пък на Linux.

Въведение в Oracle Database
– Основни процеси и архитектура на Oracle RDBMS;
– Създаване на Oracle DATABASE;
– Файлова структура;
– Структури в паметта;
– Основни типове данни;
– Архивиране и възстановяване от архив;
– Първи запознанства с Oracle в Internet

В книгата има много примери, които са почерпени изцяло от практиката. Стремежът е тези примери да са подредени в определена последователност така, че да се допълват и накрая читателят да може сам да изгради първото си работещо web приложение.

“Когато се гради една къща първо се поставят основите, а след това се строи нагоре. Ако не познавате Oracle, но ви се налага и искате да поставите основите на вашите знания, значи сте на подходящото място в подходящия момент”, споделя авторът Валери Симеонов.
Въведение в Oracle Database” може да се намери в книжарниците в страната на цена 14 лв., както и в Интернет книжарница mobilis.bg.

Коментар