Стартира портал на учителите новатори

Днес в Бояна бе обявен официалният старт на портала Мрежа на учителите-новатори (www.teacher.bg). Събитието е основен акцент на националната конференция за информационните технологии в образованието, организирана от Майкрософт България и Синдиката на българските учители.

„Достъпът до информационните технологии е необходимост, за да се даде равен шанс за успешна кариера и професионална реализация на всеки ученик”, каза г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

“Ролята на учителя тук е от особена важност и ние много разчитаме на компании като Майкрософт да ни помогнат да насърчим учителите да проявят креативност и новаторство в начина на преподаване, така, че изцяло да ангажират интереса на учениците. Образователният портал е разработен с подкрепата на Майкрософт и е първият, ориентиран към нуждите на българските преподаватели”, допълни тя.

Друг важен акцент на конференцията е дискусията за ролята на информационните технологии в училищата и по-точно разработването на електронно учебно съдържание, учебни програми и планиране на кариерното развитие.

“Една от най-важните задачи на ДАИТС е създаване на всички технологични предпоставки за прилагане на достиженията на Информационните технологии в образователната сфера и в частност в средното образование. В тази връзка са и нашите споделени отговорности с МОН, залегнали в Националната стратегия за внедряване на ИКТ в образованието”, каза в Бояна д-р Пламен Вачков, председател на Държавна агенция за информационни технологии и съобщения.

“Нашата задача в тази насока e развитието и поддръжката на Националната образователна мрежа, свързваща училищата в България”, допълни той.

10 образователни проекта, разработени от учители в рамките на инициативата „Партньори в познанието” в България, бяха представени на участниците в конференцията.

“Поели сме дългосрочен ангажимент да осигурим значителни инвестиции в образованието. За 5 години чрез инициативата “Партньори в познанието” Майкрософт инвестира в България над 800 000 долара, които основно са насочени към разработване на учебни програми, обучение на учители и създаване на условия за усъвършенстване на уменията и комуникацията в училищната система”, каза по време на официалното откриване Теодор Милев, управляващ директор на Майкрософт България.

От края на миналата година досега БТК е дарила над 250 компютъра и техника на 70 учебни и социални заведения, заяви в Бояна заяви Бойко Димитрачков, главен изпълнителен директор на компанията.

Коментар