Siemens назначи нов изпълнителен директор

   
Петер Лошер, 49-годишен директор по глобалното човешко здраве в Merck, ще заеме шефското място в Siemens на 1 юли, съобщи CNET, позовавайки се на информация от компанията. Новоназначеният мениджър ще замести Клаус Клайнфелд, който ще се оттегли от поста си на президент и изпълнителен директор на 30 юни.

През изминалите седмици се спекулираше доста относно това кой ще замести Клайнфелд, като бяха споменати множество имена, но не е и това на австриеца Лошер. Според източници, запознати със ситуацията в Siemens, компанията назначава външен кандидат за поста, за да бъде сигурна, че новият изпълнителен директор няма да е замесен в сегашното разследване за подкупни практики.

Лошер е подходящият човек, който може да изведе фирмата от моментната тежка ситуация, в която тя се намира, и да осигури едно добро бъдеще, смятат в Siemens. Мениджърът е натрупал управленски опит в General Electric, където е ръководил отдела за бионауки. Други компании, в които Лошер е работил, са Amersham, Aventis Pharma и Hoechst.

Конгломератът Siemens, разтърсен от скандал за подкупи, трескаво търсеше ново ръководство, след оставката на неговия символичен председател и на изпълнителния директор през изминалия месец. Клайнфелд каза, че ще се оттегли от поста си, когато изтече неговият договор през септември, след като се провали в опита си да защити своята компания от обвиненията. Самият той не е заподозрян в корупция.

Немските и американските власти разследват от известно време Siemens по няколко случая за подкупи на стойност стотици милиони евро.

Коментар