Боряна Манолова откри форум на жените в бизнеса

Като председател на Обществения съвет на жените в бизнеса, г-жа Боряна Манолова начерта основните приоритети, които стоят пред организацията

Като председател на Обществения съвет на жените в бизнеса, г-жа Боряна Манолова начерта основните приоритети, които стоят пред организацията

Главният изпълнителен директор на Siemens България г-жа Боряна Манолова откри второто издание на форума „Жените, нежната сила на бизнеса”, иницииран от сп. „Мениджър”. Дискусията се проведе вчера в „Гранд Хотел София“. Госпожа Манолова взе участие като председател на Обществен съвет на жените в бизнеса, който бе сформиран през миналата година. Участие във форума взеха бизнес-дами, които са сред учредителите и членовете на организацията, както и жени на ръководни позиции. Сред участниците в дискусията бяха кметът на София – г-жа Йорданка Фандъкова, ръководител направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард за Развиващи се пазари – г-жа Саша Безуханова, главният изпълнителен директор на „Пощенска банка“ – г-жа Петя Димитрова, изпълнителният директор на „АстраЗенека България“ – г-жа Зоя Паунова, член на управителния съвет на “Дженерали България Холдинг” и изпълнителен директор на на “Джи Пи Презастраховане” –  г-жа Диана Манева, изпълнителният директор на TNS – г-жа Марчела Абрашева и изпълнителният директор на „Белвдере груп България“ –  г-жа Цветелина Николова.

В обсъжданията участие взеха и представители на силния пол, сред които бяха г-н Томислав Дончев – екс министър на еврофондовете, г-н Лъчезар Богданов – управляващ съдружник в Industry Watch и Александър Дурчев – управител на All Chanels Communication Group. В  дискусията се включи и посланикът на Великобритания, г-н Джонатан Алън, който отправи предложение за въвеждане на гъвкаво работно време, за да се насърчат дамите в бизнеса като даде пример, че самият той работи веднъж седмично от вкъщи. За гъвкаво работно време и въвеждане на квота за участието на жените в бизнеса подкрепа дадоха и г-жа Саша Безуханова и други участници в дискусията. Според статистика, изнесена от изпълнителния директор на TNS г-жа Марчела Абрашева, в България дамите на ръководни позиции са 36% срещу 64% при мъжете.

Като председател на Обществения съвет на жените в бизнеса, г-жа Боряна Манолова начерта основните приоритети, които стоят пред организацията. А именно – как да се насърчат младите дами да заемат ръководни позиции и да бъдат по-смели при избора на работно място в мъжките професии. Изхождайки от опита на Siemens в България като компания, която работи в инженерната сфера и в сектори като енергетиката, инфраструктура и индустрията г-жа Манолова посочи, че често жените се отказват да кандидатстват за работа в последния момент, въпреки първоначално проявения интерес. Като пример тя изтъкна  и фактът, че обикновено след майчинството дамите са по-склонни да се развиват професионално, имат по-отговорно отношение към работата си и проявяват по-голяма готовност да заемат нови позиции. Затова Съветът трябва да работи за създаването на благоприятна среда за развиването на дамите в бизнес секторите.