Motorola патентова слънчева батерия за GSM

Гигантът Motorola патентова технология, която ще направи възможно презареждането на батерията на мобилния телефон чрез слънчеви клетки, поставени в течнокристалния (LCD) дисплей. Идеята не е нова, но в патента си фирмата твърди, че е решила проблема за поглъщане на достатъчно светлина от клетките, за да може да се зареди батерията.

Ако Motorola успешно пусне подобен продукт на пазара, то тогава ще отпадне нуждата от презареждане на батерията на клетъчния телефон чрез отделен трансформатор, който се включва в електрическия контакт. Телефонът винаги ще бъде зареден.

Фирмата вярва, че слънчевите клетки в LCD дисплея на телефона ще могат да оползотворяват над 75% от идващата към тях светлина чрез холестерични кристали или полимер. Ще отпадне употребата на металния отразител, който се използва в LCD-тата за осветяване на екрана. Отразителят намалява количеството светлина, което достига до слънчевите клетки, до по-малко от 6%, а това е крайно недостатъчно за презареждане на батерията.

Докато технологии, свързани с този проблем, са били патентовани и преди, то изобретението на Motorola e по-приемливо от комерсиална гледна точка. Патентът е бил получен миналия месец. В момента слънчевите клетки се използват, за да зареждат с мощност много ниско енергийни устройства, като например калкулатори.

Коментар