Китай готви лунен сателит за септември

Амбициозната китайска космическа програма планира да изстреля сателита Чанг И през септември, като това ще бъде първата от трите стъпки, целящи да донесат лунни проби на Земята. Ако Чанг И се задържи успешно около Луната, то тогава апаратът ще бъде изпратен да се приземи на една от няколкото отбелязани зони на лунната повърхност.
Китай се надява сателитът да изпрати на Земята 3D изображения на лунната повърхност и наред с това да проучи лунните микровълни и да изчисли дебелината на почвата на повърхността, разкрива dailytech.com.
Фаза едно ще бъде сондата успешно да бъде пусната да обикаля около Луната, което ще се случи по-късно през тази година. Фаза две предвижда приземяване на лунната повърхност и взимане на проби от нея. По време на фаза три друг сателит ще кацне на Луната, за да вземе лунни и почвени проби, преди да се отправи обратно към Земята.
Мисията за разхождане по Луната ще стартирана през 2012 година, ако преди това всичко останало е преминало според плановете на Китай.
Проектът за изпращане на сонда на Луната ще бъде третото важно събитие за китайските космически технологии след проектите за изстрелване на сателит и на ракета с екипаж. Това ще бъде и първата стъпка на държавата към изследване на необятния космос, според шефа на китайската космическа агенция.
Миналата година за първи път правителството на страната заговори за планове за лунен спътник. Програмата е изключително заинтересувана и от човешки мисии, като за в бъдеще се предвиждат космически разходки.
През 2003 година Китай стана третата страна, след САЩ и бившия Съветски съюз, която успешно прати човек в космоса на собствена ракета. Държавата планира да извърши космическа разходка до 2008 година.

Коментар