14 милиарда устройства в Интернет след три години

Броят на устройствата,  свързани с Интернет, ще достигне 14 милиарда до 2010 година, заяви Масимо Миглиоло, вицепрезидент на Сиско, по време на форума Cisco Expo 2007 в София.
През 2005 година, 16 години след създаването на World Wide Web, броят на потребителите, свързани чрез компютър в Интернет, е бил 750 милиона души, по данни на Forrester Research.
„До скоро Интернет потребителите се свързваха само чрез компютър, но днес възможностите за достъп се променят и увеличават и ние можем да бъдем онлайн благодарение на много различни устройства”, допълни г-н Миглиоло.
Петото издание на ИТ форума Cisco Expo е под надслов “Welcome to the Human Network”. Това е и мотото на Сиско, вдъхновено от новата роля на Интернет и мрежовите комуникации – да свързват хората в социални мрежи.
Концепция за социална мрежа представи Петър Иванов, управляващ директор на Сиско България. „Зад всичко това стоят хората и силата на свързаните помежду си индивидуалности”, обясни той. „Погледнете блоговете, сайтовете за запознанства, Wikipedia или eBay – сайтът за електронна търговия, който е посещаван от 100 милиона потребители всеки ден. Всички те дават само платформата и средството за комуникация, а съдържанието идва от потребителя”, допълни Петър Иванов.
Той демонстрира възможностите на сайтовете You Tube и Second Life, които обединяват милиони потребители от цял свят и създават нова виртуална реалност.
„Сиско не е първата компания, която отговаря на промените, но е една от най-активните и като резултат мрежата от документи и данни се заменя от една социална мрежа, даваща възможност за разгръщане на човешкия потенциал и креативност”, обясни директорът на Сиско България.
Гледната точка на социолога за влиянието на технологичната революция върху живота на хората представи Мира Янова, директор на MBMD. Тя цитира известния визионер Алвин Тофлър и неговата теория за „Третата вълна”. Според Янова, днес живеем в епохата на знанието, която е заместила предишните епохи на физическата сила и на доминацията на парите.
Новите технологии ни дават и нови възможности, а в последните години се заражда ново социално деление, характеризиращо се с превъзходство на хората, които са по-информирани и умеят да боравят по-бързо и качествено с информация, посочи Мира Янова. Тези хора имат по-високо качество на живот и повече свободно време, допълни директорът на MBMD.
Акценти в двудневната семинарна програма на Cisco Expo 2007 бяха мобилните комуникации, безжичните интелигентни мрежи и сигурността – т.нар. „самозащитаващи се мрежи”.

Коментар