HP и IBM в битка за първото място при сървърите

Наблюдава се рязък скок на продажбите на сървъри през първите три месеца на годината, отбелязват две от водещите фирми за проучвания. IBM и Hewlett-Packard се борят за първото място, а като цяло продажбите са се увеличили с 4.5% на $12.86 милиарда за тримесечието, в сравнение със същия период от миналата година.

Според Gartner, в този бизнес води IBM с продажби за $3.83 милиарда за тримесечието и увеличение на дела си на пазара с 8.4% за една година. Данните на IDC сочат, че пазарът на сървъри се е увеличил с 4.9% на $12.4 милиарда за една година. Според анализаторите на IDC, HP има пазарен дял от 29.2%, а IBM – 28.9%.

HP е продала 634 000 броя сървъри. Силата на компанията е в нейните ProLiant, Integrity и BladeSystem операции, докато мощта на IBM идва от машините System x, System z и System p.

От IDC казват, че пазарът на сървъри продължава да расте с големи крачки, тъй като бизнесите от всякакъв тип търсят начини да подобрят своите ИТ способности с цел да направят дейността си по-ефективна и клиентите по-задоволени, както и да ускорят растежа на приходите си.

Първата петица в сървърната индустрия се допълва от Dell с продажби в размер от $1.44 милиарда за тримесечието, Sun Microsystems с $1.33 милиарда и Fujitsu/Fujitsu Siemens с $698 милиона.

IDC отбелязва и че приходите от Linux сървъри са достигнали $1.6 милиарда, което е увеличение с 10% и дава на машините с отворен код 12.7% от пазара. Windows на Microsoft води в категорията за сървърни операционни системи, като е достигнала $4.8 милиарда продажби за тримесечието и растеж с 10.4% за една година.

Коментар