3800 сливания и поглъщания в ИТ сектора през 2012 г.

m&A - ins

Пазарът на сливания и поглъщания расте като брой и намалява по стойност

В последните години в сектора на информационните и комуникационни технологии се наблюдава стабилен ръст на сливанията и поглъщанията (M&A). През 2012 г. обаче ситуацията е нееднозначна.

От една страна, броят на M&A сделките в ИТ индустрията е нараснал, но от друга, общата стойност на сливанията и поглъщанията е намаляла, сочи анализ на IDC.

Регистрирани са общо 3800 сливания и поглъщания в технологичната индустрия  през 2012 г., което е ръст от 14,2% спрямо средногодишния показател. Обемът на транзакциите обаче е намалял с 10,8% до 211 млрд. долара.

Ситуацията на M&A пазара не е изненадваща, предвид макроикономическата неопределеност в световен мащаб. В условията на слаба икономика нарастват разпродажбите на проблемни фирми, някои компании се избавят от непрофилни активи, а инвестиционните фондове се опитват да напазаруват фирми евтино. Подобни явления се наблюдаваха и в периода 2008-2010 г., припомня IDC.

През миналата година 43 ИТ компании са осъществили IPO (първично публично предлагане), в сравнение с 39 през 2011 г. Обемът на IPO-тата превишава 21 млрд. долара, като почти цялата сума се пада на Facebook, който излезе на борсата през май.

Коментар