Стотици хиляди жертви на Skype вирус

Мощна кампания заразява по 10 000 потребители на Skype всеки час с вирус, който превръща компютрите им в част от бот мрежа

Над 170 хиляди потребители на Skype са станали жертва на вирус, като броят на заразените продължава да расте, алармира Лаборатория Касперски.

Зловредният софтуер се разпространява чрез масово разпращане на съобщения, съдържащи фрази като “Няма да мога да заспя, откакто видях тази снимка” и други подобни, съобщи в Securelist.com експертът по сигурност Дмитрий Бестужев.

Потребителите се заразяват, като кликнат на връзка към зловреден ресурс. Атакуваният компютър става участник в бот мрежа, използвана от кибер престъпниците. Вирусът е особено опасен, тъй като може да се разпространява и чрез USB устройства.

Всеки час нови 10 хиляди души кликват на зловредния линк, твърди Лаборатория Касперски. Най-силно от атаката са пострадали руски и украински потребители на Skype. В списъка от атакувани страни попадат още България, Италия, Китай и Тайван.

Коментари по темата: „Стотици хиляди жертви на Skype вирус”

добавете коментар...

  1. yodi

    касперски!? – някой скоро да е ползвал антивирусна на касперски ? там е отговорът !

  2. Бай Хой

    За всяка риба си има въдица, но не всеки рибар я знае, още по-малко използва …

  3. па

    виируусчеее, ой гуци гуци гуци

  4. Има си лек

    То отдавна си има лек за тази работа, ама трябва линукс. И не се оправдавайте, че било сложно да се работи на линукс 😉

  5. Галя

    „В списъка от атакувани страни попадат още България, Италия, Китай и Тайван.“
    Не, не само те! И в Геманя го получих със текст „Погледнете тази снимка“+един линк. Беше много „пъргав“! На минута пристигаха по 4-5 съобщения от един и същ акаунт. Точно от това разбрах, че е вирус и не отворих линка.

  6. Мирослав

    Еми като са толкова Тъпи да отварят линковете :Д

Коментар