Посветиха опера на изкуствения интелект

Необикновена опера ще представи шотландски композитор в рамките на Единбургския фестивал през август тази година. “Тестът на Тюринг” отразява вдъхновението на Джулиан Уагстаф от изкуствения интелект, съобщава theinquirer.net.

В представлението ще участват шест оперни изпълнители, по равно от двата пола, и оркестър от 12 музиканти. Операта отразява сблъсъка на професионалните и личните интереси, споделя композиторът. Това е една история за любов и омраза, признание и завист, казва Уагстаф.

Но своя сайт той разкрива, че идеята за създаване на операта го е осенила по време на посещение в музея на Масачузетския политехнически институт в Бостън. И по-точно, Джулиан се е впечатлил от изложба, посветена на Алан Тюринг – създател на система за проверка на “мисленето” на изкуствения интелект, известна като Тест на Тюринг.

Засега обаче нито една система не е преминала изпитанието. При теста, оператор общува в текстов режим едновременно с два събеседника – реален човек и програма за изкуствен интелект. Ако по време на беседата операторът не може да определи кой кой е от събеседниците, се приема, че системата е преминала теста на Тюринг и е способна да мисли като човек.

Коментар