SAP набира стартъпи за HANA разработки

SAP вече е провела около 15 форума за предприемачи в 12 държави

SAP вече е провела около 15 форума за предприемачи в 12 държави

През 2012 година софтуерният гигант SAP вложи сериозни усилия в привличане на специалисти от целия свят към реализация на проекти по програмата SAP Startup Focus. „Можем да предложим много”, заяви по този повод Скот Джонс, старши директор на SAP за работа със стартиращи фирми, на конференция в Кеймбридж, Масачузетс.

Предприемачите, заинтересовани от създаване на решения на основата на SAP HANA (т.нар. „in-memory” бази данни, водеща разработка на компанията), преминават през няколко етапа. Първо, те имат възможност да посетят тематичен форум на SAP, какъвто се проведе наскоро в Бостън. След това могат да се присъединят към инкубатора за разработки, да преминат обучение, да създадат прототип за проверка на концепцията и накрая да пуснат готов комерсиален продукт.

Когато продуктът стане жизнеспособен, SAP е готова да помогне на стартъпа в маркетинга и продажбите, вкл. влизайки в ролята на риселър. При това компанията не иска заплащане за услугите и не посяга към интелектуалната собственост на стартиращия предприемач, уверява Скот Джонс. Едва когато стартъпът започне да продава продукта, използващ HANA, ще трябва да включи в цената му лиценза за вградената база данни на SAP.

Немската компания вече е провела около 15 форума за предприемачи в 12 държави. Над 100 стартъпи са се присъединили към програмата, като техните проекти обхващат 22 бранша и 9 направление на бизнеса. Около 60% от проектите излизат извън пределите на традиционните области на компетенция на SAP.

Около 26% от проектите са в сфери като визуализация, бизнес анализ и мониторинг на пазара, а 17% имат фокус върху социалните медии, съвместната работа и игрите. Други от решенията са в областите на прогностичния анализ и сензорните мрежи за анализ на данни. Стартъпите използват HANA за различни цели, било то за създаване на приложения от нулата, портиране на съществуващи приложения или за нови функции към съществуващи продукти.

Очаква се масовото привличане на стартъпи към инкубатора на SAP да се реализира през май 2013 г., когато в Орландо, Калифорния ще се състои следващият тематичен форум по HANA – Sapphire. SAP определя HANA като най-бързо растящият продукт в своята история. През миналата година HANA е донесъл на компанията почти 400 млн. евро приходи.

Коментар