Космическият предел за човека е Марс

Човек не може да пътешества в космоса отвъд орбитата на Марс, твърдят учени. Основното препятствие за по-далечни мисии е високото ниво на радиация, предаде РИА Новости.

Еуфорията около покоряване на космоса ще отстъпи място на реализма след опитите за достигане на Червената планета. Хората не могат да останат дълго време в космоса без последствия за здравето, смята Лев Зеленой, директор на Института за космически изследвания РАН.

По неговите думи, дори Аелита, героинята от едноименния фантастичен филм по романа на Алексей Толстой, би умряла от лъчева болест.

Същевременно, Европейската космическа агенция планира да изпрати хора на Марс през 2033 г. Пилотируем полет до планетата ще се реализира вероятно още до 2020 г.

Коментари по темата: „Космическият предел за човека е Марс”

добавете коментар...

  1. user

    Технологията отдавна е преодоляла този проблем, тези писаници са манипулация на общественото мнение.
    Просто има неща, които не е дадено на обикновенния човек да знае. Човечеството отдавана е в бъдещето но това е валидно само за малцина избрани.
    Реалната космическа програма е само параван за прикриване на действителността. Явно обаче има още хора, които вярват на тези неща.

  2. Шуменец

    Това за съвременните технологии със сигурност е така. Също е сигурно, че след 20-30 години това заключение ще се коментира като архаична глупост, но всяко нещо с времето си.
    Най-добре е да се каже: Разчитайки на текущите ни знания и технологии… нещата са такива…

Коментар