Apple ще превиши прогнозите на анализаторите

Applе ще обяви на 23 април по-високси от очакваните резултати

Applе ще обяви на 23 април по-високи от очакваните резултати

Apple е продала 38 милиона iPhone устройства през второто финансово тримесечие, приключило в края на март 2013 г. Този резултат е с 9% по-голям спрямо продажбите за същия период на миналата година, сочат предварителни данни на анализатори.

През третото календарно тримесечие продажбите на смартфони с марката на Apple ще възлязат на 31 милиона броя, което с 18% повече спрямо Q3 на предходната година, прогнозира Credit Suisse Group AG. Анализаторите вярват, че компанията от Купертино ще надмине очакванията на Уол Стрийт.

Според експерти на шфейцарската банка, Apple ще отчете 10% ръст за второто финансово тримесечие, достигайки приходи от 43 млрд. долара и печалба на акция в размер на 10,34 долара. Подобни са и прогнозите на Уол Стрийт – приходи от 42,7 млрд. долара и печалба от 10,13 долара за една акция.

През финансовата 2013 г. Apple отчете печалба от 44,92 долара за акция, а прогнозата на Credit Suisse за следващата година възлиза на 54,03 долара за акция. Калифорнийският ИТ гигант има силни позиции на пазара за електроника и може да постигне висок ръст в различни продуктови ниши, благодарение на иновациите, отбелязват анализаторите.

Credit Suisse очаква Apple да продаде през 2013 година 158 милиона iPhone, а през следващата година – 194 милиона броя. Делът на компанията на световния пазар за смартфони обаче може да намалее по натиск от Samsung Galaxy S4. Все пак Apple ще запази лидерство в екосистемата за мобилни решения.

При таблетите Apple ще продължи да доминира с 45-процентен дял през 2013 г. През второто финансово тримесечие компанията е продала 19 млн. от своите iPad, от които 10 милиона са iPad mini.

IDC прогнозира, че през настоящата година iOS ще сдаде първото място при операционните системи за таблети. Очаква се да бъдат продадени общо 190,9 млн. таблета, от които 48,8% с Android и 46% с iOS.

Apple ще обяви официално резултатите си за второто финансово тримесечие на 23 април.

Коментар