Intel удвоява скоростта на Thunderbolt

Intel подготвя обновление на технологията за предаване на данни Thunderbolt, известно засега с кодовото име Falcon Ridge. Процесорният гигант разкри плановете си по време на конференция NAB 2013 в Лас Вегас.

Компанията обещава да удвои скоростта на предаване на данни през Thunderbolt до 20 гигабита в секунда (Gbps). В резултат на подобрението, ще може да се предава едновременно видео с резолюция 4K и да се извежда изображение на екрана.

Същевременно, ще бъде осигурена обратна съвместимост на Falcon Ridge със сегашните кабели и портове за Thunderbolt. Пробното производство на новите Falcon Ridge контролери ще започне в края на 2013 г., а масовото им пускане на пазара е предвидено за следващата година.

На конференцията NAB 2013 Intel обяви контролери Thunderbolt от поколение Redwood Ridge, които ще бъдат включени в процесорите Haswell. Главната им особеност е поддръжката на интерфейса DisplayPort 1.2.

Актуалният в момента интерфейс Thunderbolt има пропускателна способност 10 Gbps, което е два пъти повече от USB 3.0. Технологията се ползва засега основно от Apple. Очаква се обаче USB също да бъде ускорен значително и според някои прогнози може дори да обезсмисли Thunderbolt.

Коментар