Вълна от съкращения в хай-тек индустрията

 
Няколко от най-големите компании в хай-тек индустрията обявиха планове за съкращение на част от персонала.

Dell ще уволни около 8800 служители, което е 10% от персонала на втория по големина в момента компютърен производител. Motorola пък готви допълнително съкращение на 4000 души, или 6% от работната сила, към вече обявеното освобождаване на 3500 души от редиците на мобилния гигант.

И в двата случая се изтъкват като причина засилената конкуренция и нуждата от намаляване на разходите. При това новината от Dell дойде на фона на подобрени финансови резултати за първото тримесечие.

За съкращения съобщи и IBM. Компанията планира да намали персонала си с 1570 души, по-голямата част от които са от отдела за услуги, писа siliconvalley.com. Съкращенията се дължат на извършващите се основни промени в операциите на технологичния гигант. Компанията направи подобно съкращение и в началото на месеца, като така общият брой уволнени за това тримесечие нарасна на 3023, а за цялата година броят им ще стигне 3720.

При IBM съкращенията са най-малки – около 1% от работната сила на компанията, която имаше 355 000 служители в началото на годината. Услугите са най-доходоносният бизнес на IBM, но идващата отвъд океана конкуренция, която предлага своите продукти на по-ниски цени, принуди технологичният гигант да търси начини за увеличаване на маржовете.

През първото тримесечие на годината, необложената печалба от техническите услуги на IBM е намаляла с 19%, въпреки че приходите на компанията са се увеличили със 7%. Съкращенията са първата стъпка от плана на IBM за заздравяване на бизнеса. Действия като тези компанията нарича “ребалансиране” и се очаква те да се случват от време на време.

Промените в услугите на IBM не включват само по-евтина работна ръка (броят на работещите за компанията в Индия нарасна от 9000 през 2003 година на 52 000 за миналата година), но и предизвикателството да се използва по-малко персонал. Това означава преосмисляне и понякога автоматизиране на начините, по които се извършват услуги. През изминалата година фирмата е започнала програма, наречена LEAN, която има за цел да открие такива възможности.

Коментар