Лаптопи с Linux обмислят водещи доставчици

Големи производители на персонални компютри от Тайван обмислят да пуснат на пазара машини на базата на Linux. Това твърди публикация в digitimes, като се позовава на източници от индустрията.
Asustek Computer и други компании от региона, които освен че произвеждат за марковите ИТ гиганти, предлагат и собствени модели, се обединяват с Novell, която доставя Linux софтуер, с цел да лансират лаптопи с алтернативата на Windows.
Не би било изненада, ако към края на годината на пазара се появят Linux лаптопи от водещите производители, прогнозира digitimes. Наскоро Dell, вторият по големина в момента доставчик на компютри в света, пусна свои модели лаптопи с предварително инсталирана операционна система Ubuntu Linux.
Пресилено е да се смята, че Linux компютрите ще доминират над тези с Windows на световния пазар, посочват анализаторите. По-вероятно е те да бъдат насочени към регионални развиващи се пазари, според източници от ИТ индустрията.
Пуснатият преди 4 години от Elitegrup Computer Systems (ECS) персонален компютър на базата на Linux не постигна особен успех, припомнят наблюдатели на пазара.

Коментар