Дрогата плъзна във въздуха на Рим

Италиански учени откриха частици от марихуана и кокаин във въздуха на Вечния град. Според сътрудника на Националния изследователски съвет Анджело Чечинато, най-голяма концентрация на забранени вещества във въздуха е установена в района на столичния университет Ла Сапиенца, съобщава AP.

Това е първото в света изследване на състава на градската атмосфера, което търси в нея следи от кокаин. Участниците в проучването са взели проби от въздуха на Рим, южния град Таранто и Алжир, столицата на едноименната държава в Северна Африка. Във въздуха и на трите града са открити също следи от никотин и кофеин. Според учените, разкритията показват колко широка е употребата на тези вещества и колко дълго те се съхраняват в атмосферата.

Максималната концентрация на кокаин в римската атмосфера е била регистрирана в зимните месеци. Тогава е отчетена стойност 0,1 нанограма (един нанограм е равен на една милиардна част от грама) на кубически метър. Дори и толкова малко количество наркотик във въздуха може сериозно да навреди на здравето на хората, предупреждават експертите от Националния изследователски съвет.

Коментар