IBM влага $1 милиард в проект за флаш памети

IBM вярва, че флаш паметта е по-удачно решение от твърдите дискове в центровете за данни

IBM вярва, че флаш паметта е по-удачно решение от твърдите дискове в центровете за данни

IBM ще инвестира 1 милиард долара в разработка на флаш памет и технология за нейната интеграция в сървъри и системи за съхранение на данни от следващо поколение.

Инженерите на компанията възнамеряват да намалят времето за реакция на флаш паметта от милисекунди до микросекунди, в допълнение към по-високата надеждност и икономичност на тази памет спрямо твърдите дискове.

С нарастване на обема информация, нуждата от по-бърз анализ на данните и енергийната консумация на центровете за данни, флаш паметта се превръща в ключов компонент. Нейната икономичност и производителност могат да окажат революционен ефект върху компаниите, коментира IBM. Конвергенцията на големи данни, социални, мобилни и облачни технологии създава среда, в която на бизнеса е необходим по-бърз и ефективен достъп до прогнози. Флаш паметта може да осигури такъв достъп, вярва IBM.

Част от средствата за проекта ще бъдат инвестирани в създаване на 12 изследователски центъра по целия свят. В тях клиентите на IBM ще могат да моделират системи за съхранение на данни на базата на флаш памет, като използват реални данни, за да видят колко ефективна е флаш технологията. Очаква се първи клиенти на тези центрове да бъдат финансови институции и брокерски компании.

Флаш паметта може да осигури до 90% по-кратко време при обработка на операции в банковия сектор, на борсата и в сферата на телекомуникациите. Ускорението при бизнес анализа и системите за управление ще бъде до 85%. В същото време флаш паметта ще намали с 80% консумацията на електрическа енергия.

IBM ще открие центрове в Китай, Франция, Германия, Индия, Сингапур, Южна Америка, Великобритания и САЩ. Всички те ще започнат работа към края на 2013 г.

Компанията обяви също нова линия системи за съхранение на данни на база флаш памет. Моделът IBM FlashSystem 820, например, представлява компактна система с капацитет от 24 терабайта и с 20 пъти по-висока скорост, в сравнение с твърдите дискове.

Коментар