Марк Зукърбърг се впуска в политиката

Марк Зукърбърг смята, че на САЩ са необходими 11 милиона трудолюбиви имигранти

Марк Зукърбърг смята, че на САЩ са необходими 11 милиона трудолюбиви имигранти

Основателят и настоящ CEO на Facebook Марк Зукърбърг регистрира политическо движение заедно с други лидери от Силициевата долина. Целта на организацията Fwd.us (forward us – напред, с нас) ще бъде да реформира имиграционната политика на САЩ, да развива образованието и да поощри инвестициите в научни изследвания.

Според Марк Зукърбърг, САЩ трябва да приложат нов подход към посочените проблеми, за да постигнат икономически растеж. В частност, Щатите се нуждаят от 11 милиона имигранти, смята бизнесменът.

Америка има странна имиграционна политика за нация, съставена от имигранти, коментира Зукърбърг. Той иска да види всеобхватна имиграционна реформа, която започва с оптимизация на сигурността по границите, отваря пътя към американско гражданство и позволява да бъдат привлечени най-талантливите и трудолюбиви хора, независимо къде са родени.

Политическата заявка на Зукурбърг идва в момент, когато Сенатът на САЩ планира обсъждане на нов законопроект за имиграцията, предложен от група представители на републиканците и демократите. Инициативата на Зукърбърг се поддържа и от други хай-тек компании, вкл. Google и Microsoft.

Политически фигури също подкрепят идеята на Зукърбърг. Сред тях е кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който по-рано реализира програма за опростяване на процедурите за допускане в САЩ на квалифицирани специалисти.

Движението Fwd.us настоява за увеличаване на броя на визите за висококвалифицирани имигранти. Освен това, организацията иска въвеждане на строги образователни стандарти за учебните заведения и засилване на образователните програми по естествени и технически науки. Fwd.us си поставя за цел да развие в САЩ икономика на знанието, която може да увеличи броя на работните места.

Освен технологични компании, поддръжка на движението заявяват големи венчърни капиталисти. Съосновател на инициативата е Джо Грийн, лидер на социалната мрежа за обществени движения Сauses.com, а сред най-големите спонсори са изпълнителният директор на Google Ерик Шмид, шефката на Yahoo Мариса Майер и други бизнесмени от интернет индустрията.

През миналата година Марк Зукърберг даде 18 милиона от своите акции във Facebook на стойност 500 млн. долара на благотворителни организации от Силициевата долина, които подпомагат образованието и здравеопазването.

Коментар