Google купи компания за поведенчески анализ

Google купи компанията Behavio, специализирана в събиране и обработка на различни данни от сензорни смартфони с цел проследяване на действията на потребителите, съобщи сайтът на разработчика.

Технологията на Behavio позволява предвиждане на поведението на притежателя на мобилното устройство в реалния живот, което разкрива огромни възможности за реализация на комерсиални идеи.

Behavio развива своите технологии в рамките на проекта Funf – разширяема платформа за събиране на данни от сензорни устройства и тяхната последваща обработка. Funf дава обширна информация за потребителя, вкл. за неговото физическо местоположение, скорост на движение, последни контакти, близки устройства и събития, ниво на звука на устройствата и активното на потребителя в социалната мрежа.

Освен това технологията позволява проследяване на активността на цели общности или отделни групи хора при дадени събития. Платформата Funf има отворен код и е съвместима с операционна система Android.

Въпреки че проследяването на действията на потребителя изглежда достатъчно спорна технология от гледна точка на личната неприкосновеност, има и редица полезни сценарии за нейното използване – например в областта на медицината или за предотвратяване на необичайни ситуации.

Behavio ще продължи да развива Funf като проект с отворен код, твърди разработчикът. Екипът на компанията ще се присъедини към Google.

Технологиите за проследяване на потребителското поведение разкриват пред Google иновативни мобилни възможности. Така например, Funf може да се използва за целева реклама или подобряване на мобилни приложения от рода на Google Now.

Коментар