Microsoft се съюзи с още един доставчик на Linux

  
В началото на седмицата Microsoft обяви, че ще споделя технологии с доставчика на Linux софтуер Xandros. Това е поредната сделка на гиганта, чиято цел е да помогне на защитената с патенти операционна система Windows да работи по-гладко с програми с отворен код, коментира siliconvalley.com.

Според споразумението между двете компании, Xandros, която създава и разпространява софтуер за десктопи и сървъри, ще лицензира сървърен код от Microsoft и ще разработи инструменти, съвместими със системите на софтуерния гигант. В допълнение, компаниите ще работят и над технология за превод между два типа документи – разработения от Microsoft OpenXML формат и Open Document Format. Това може да подобри съвместимостта между Office софтуера на създателя на Windows и програмите на конкурентните фирми, които създават софтуер с отворен код.

Microsoft ще подкрепи Server и Desktop програмите на Xandros като предпочитана Linux дистрибуция. В договора между двете компании има и клауза, която предпазва клиентите на Xandros от сблъсъци със законовата машина на Microsoft за патентни нарушения. Все по-голям брой компании и правителствени агенции разчитат на компоненти както от Windows, така и от различните версии на Linux, за да работят по-добре в своите офис мрежи. Но в същото време те се страхуват, че могат да бъдат съдени от Microsoft, която твърди, че софтуерът с отворен код нарушава стотици от нейните патенти.

Финансовите аспекти от сделката не бяха обявени. В бизнеса с Linux софтуер за сървъри доминират Red Hat и Novell, докато делът на Xandros на този глобален пазар е толкова малък, че фирмата за проучвания IDC не си прави труда да го изчисли. През 2006 година компанията е взела по-малко от 1% от пазара на операционната система Linux за десктопи, според IDC, което я поставя далеч назад от големи играчи като Red Flag Software и TurboLinux.

Сделката с Xandros е подобна на тази, която Microsoft сключи с Novell през ноември миналата година. Тя породи големи протести от страна на някои разработчици на отворен код, които позволяват безплатно да се използва целият им код, както и софтуерът, който включва техен код, от потребителите и от другите разработчици. През май Novell заяви пред комисията SEC (Securities and Exchange Commission), че Microsoft може да се откаже от сделката, за да избегне разпространението на своите договорени патенти до голям брой получатели.

по темата: „Microsoft се съюзи с още един доставчик на Linux”

добавете коментар...

  1. Гецата

    Ми той ксандоса е боклук леко. По-зле и от Windows… колкото до съденето от M$ те да вземат да кажат кои точно патенти са нарушени, че след това SUN и IBM да им разкажат фамилията от съдене за патенти…

Коментар