Palm продава 25% от акциите си на дългосрочен инвеститор

  
Производителят на смарт телефони Palm ще продаде 25% от акциите си на частното дружество Elevation Partners, съобщиха американски медии. Сделката е на стойност $325 милиона, а председател на борда на директорите на компанията ще стане бившият шеф на проекта iPod на Apple.

Сделката с дългосрочен инвеститор ще доведе до основна реорганизация в Palm. В момента фирмата трудно се бори със засилващата се конкуренция на пазара, а положението ще се влоши още повече, когато на 29 юни бъде пуснат iPhone.

Palm, най-добре позната със своята линия телефони Treo, съобщава, че двама от членовете на нейния борд ще подадат оставки, а техните места ще заемат хора от Elevation. Постът на изпълнителен директор и председател на борда ще бъде зает от бившия хардуерен инженер, който стои зад iPod, Джон Рубенщайн.

Рубенщайн управляваше iPod отдела в Apple от 2004 до 2006 година и изигра ключова роля в създаването на iMac компютъра. Той беше част от екипа на управителите, които се присъединиха към Apple, след като Стийв Джобс се завърна на кормилото на компанията.

Частното сдружение ще се опита да подсили позицията на Palm на висококонкурентния пазар, където конкуренцията ще стане дори по-силна с излизането на iPhone на Apple на сцената. От години основният конкурент, производител на смарт телефони, на Palm беше Research In Motion с неговите устройства BlackBerry. Когато обаче хендсет гигантите като Nokia, Motorola и Samsung Electronics навлезнаха на пазара през миналата година с по-евтини и по-тънки модели, дизайнът на Treo, който преди време се смяташе за феноменален, започна да изглежда прекалено остарял.

В опит да възвърне част от своята иновативност компанията представи през изминалата седмица ново, подобно на лаптоп, устройство, наречено Foleo и предназначено да работи със смарт телефони. То обаче беше остро критикувано.

Коментар