Нови чипсети и лаптоп за $200 разкри Intel

Три нови фамилии чипсети и планове за няколко други технологии, свързани с процесорите Core 2 Duo и Quad за домашни и бизнес потребители, представи Шон Малоуни, вицепрезидент на Intel, в речта си по време на търговското компютърно изложение Computex.
Продуктите разполагат с редица иновативни характеристики, вкл. по-висока производителност и по-добри технологии за съхраняване на данни. Чипсетите са съвместими с фамилията 45-нанометрови процесори Intel Penryn, които се очаква да се появят по-късно тази година. Възможни са повече от 100 варианта за дизайн на дънни платки и се очаква новата фамилия чипсети да е най-бързо развиващата се в историята на Intel.
Междувременно стана ясно, че Intel и Asustek, един от най-големите производители на дънни платки и ноутбуци, работят заедно по нова фамилия мобилни компютри, насочени към образованието и на цени под $200. Те ще изиграят ключова роля в програмата Intel World Ahead, която има за цел да ускори процеса на достъп до компютрите и технологиите по целия свят.
Шон Малоуни разкри и плановете на Intel за мобилен процесор Intel Core 2 Extreme, който ще бъде пуснат през третото тримесечие на тази година. Чипът ще бъде най-високо производителният мобилен двуядрен процесор на компанията.
Чипсетите Intel 3 Series, известни с кодовото име “Bearlake”, осигуряват по-висока компютърна производителност, както и подобрени енергийна ефективност, системен дизайн и по-ниски нива на шума. Компютрите с тези чипсети ще предложат по-добро качество на звук и картина и нови характеристики за сигурност и управление за бизнес потребители. Те ще поставят основата на следващото поколение Intel Viiv и Intel vPro процесорни технологии с кодови имена съответно Salt Creek и Weybridge
Новата фамилия чипсети поддържа памети DDR2 до 800MHz или DDR3 с трансфер на данни до 1333 MHz. Чипсетите поддържат също и PCI Express 2.0 и Intel Turbo Memory.
Intel 3 Series включват версии с интегрирани графики, наречени Intel G33 и G35 Express, както и технологията Intel Clear Video, която поддържа интерфейса HDMI (High Definition Media Interface). С тези чипсети системните производители поддържат възпроизвеждане на HD DVD и Blu-ray дискове. G35 поддържа хардуерно MS DX10 за по-качествени и реалистични 3D приложения.

Коментар