ТрансТелеком започна да предлага WiMAX-услуги и в Русе

Телекомуникационният оператор ТрансТелеком започна да предлага услуги през безжичната си WiMAX-мрежа в Русе. Притежателят на лиценз за преносна радиомрежа от типа „Точка към много точки” (WiMАХ) се нареди между първите 10 телекомуникационни оператора в световен мащаб, разгърнали успешно WiMАХ мрежите си и започнали да предлагат услуги, базирани на новата технология, посочиха от компанията. Освен в Русе, операторът предлага WiMAX базирани услуги в София, Кърджали, Бургас, Стара Загора и Пловдив.
Към момента предлаганите WiMAX-услуги от ТрансТелеком са няколко: високоскоростен симетричен достъп до Интернет (с капацитет от 1 до 4 Mbit/s, като скоростта на сваляне и качване е еднаква), гласова телефонна услуга с предоставяне на телефонни номера от Номерационния план на оператора, селищни и междуселищни наети линии, VPNрешения, пакетни услуги.
Предоставянето на услугите зависи от покритието на WiMAX-мрежата на оператора. До края на 2007 г. ТрансТелеком ще предоставя WiMAXуслуги в над 40 населени места в страната. В началото на 2008 г. операторът ще въведе на пазара и т.нар. „мобилна WiMAX услуга” чрез внедряване на WiMAX в разнообразни крайни устройства – преносими компютри, органайзери и мобилни телефони.
WiMAX ще даде възможност на всеки да използва разнообразни широколентови услуги, като глас, достъп до интернет и пренос на данни, видеоприложения, с високоскоростна свързаност навсякъде, независимо от местоположението (офис, дом) и от ползваното крайно устройство, посочиха от ТрансТелеком. Чрез WiMAX, зависимостта от служебния компютър и от интернет доставчика, както и от местния доставчик на интернет у дома ще отпадне напълно, допълниха от оператора.
WiMAX е нова безжична технология, развиваща се с бързи темпове в световен мащаб, която освен че е решение на проблема с т.нар „последна миля”, предоставя разнообразни възможности и приложения, като широколентов и високоскоростен достъпдо Интернет, интеграция на глас, данни и видео-приложения. Услугите през WiMАХ могат да се предоставят и в слабо населени и труднодостъпни райони, като WiMАХ-мрежата се изгражда по-бързо, отколкото конвенционалните мрежи, и осигурява независим достъп до крайния потребител.
WiMAX е основа за изграждане на бъдещите мрежи за мобилни комуникации от четвърто поколение – т.нар. 4G мрежи,което ще позволи предлагане на още по-атрактивни мобилни услуги на пазара.
ТрансТелеком стартира WiMAX мрежата си в Русе с промоция за безплатно тестване на услугите за срок от 10 дни. Промоционалният пакет включва симетричен достъп до Интернет с капацитет 1 024 kbps и услуга за входящи и изходящи телефонни разговори с предоставен телефонен номер от ТрансТелеком.

Коментар