HP разкри „малките тайни” на сториджа

Михаил Попов и Денислав Денчев разкриха "малките тайни" на новата  линия устройства за съхранение HP 3PAR StoreServ 7000

Михаил Попов (вдясно) и Денислав Денчев разкриха “малките тайни” на новата линия устройства за съхранение HP 3PAR StoreServ 7000

Уникална система за съхранение на данни показа HP България пред корпоративни потребители и журналисти вчера в София. Новата линия HP 3PAR StoreServ 7000 е първата в индустрията четири-контролерна платформа за Tier 1 услуги за съхранение, достъпна не само за големи компании, но и за малкия и среден бизнес, подчертаха от компанията.

„Благодарение на новата система вече можем да доставим функционалността на Tier 1 сторидж системите на клиенти, които досега не можеха ди си позволят този висок клас решения”, заяви Михаил Попов, мениджър системи за съхранение на данни в HP България.

Анализите показват, че много компании се нуждаят от висок клас решения с функционалности като дедупликация и същевременно гъвкави и интуитивни, способни сами да се грижат за себе си и да посрещнат бъдещите им нужди. HP 3PAR системата адресира тези нужди – тя има единна архитектура и гарантира до 50% намаляване на разходите, както за сторидж, така и за поддръжка.

HP 3PAR StoreServ 7000 може да обработва до 320 хиляди входно-изходни операции в секунда

HP 3PAR StoreServ 7000 може да обработва до 320 хиляди входно-изходни операции в секунда

„Можем да намалим с до 50% използваното пространство. Тъй като сториджът сам се грижи за себе си, намаляваме с 50% разходите за поддръжка, първоначална настройка на системата и последващи ъпгрейди”, поясни Попов. Клиентите и на най-малката, дву-контролерна HP 3PAR система ще използват същите функционалности, които са налични в най-големите системи –  мастодонтите HP 3PAR StoreServ 10400 и 10800.

Как HP постига тези резултати? Има множество малки тайни, които са скрити в новите устройства, поясни Денислав Денчев, консултант по сторидж системи в българския офис на компанията.

Първата малка тайна е една технология, която не е нова, но при HP е реализирана на хардуерно ниво, за разлика от традиционните решения на пазара. Технологията намалява с до 50% необходимото пространство за сторидж, като може да се използва при всякакви условия и при всякакви видове натоварвания с най-различни приложения, без да влошава производителността.

„На практика ние освобождаваме клиентите от бремето да купуват дисково пространство, което те не използват”, посочи Денчев.

Друга малка тайна е един механизъм, който адаптира устройството към постоянно променящата се среда от гледна точка на натоварване и различен вид приложения. Тази технология дава възможност на клиента да получи устройство с максимална производителност на минимална цена. Системата HP 3PAR също така автоматично разпределя обработката на различни типове натоварвания, което я прави идеална платформа за консолидация.

Що се отнася до интуитивното управление, в новите системи е добавена възможност за автоматизиране на всички рутинни, повтарящи се операции, което води до значително намаляване на риска от човешки грешки.

Клиентът получава един нов инструмент за първоначална конфигурация и инсталация на тези устройства, известен като SmartStart. Чрез него потребителят може да съкрати многократно времето за първоначално пускане на системата в експлоатация.

HP наблегна и на оптимизацията за SSD технологии. Притежателите на HP 3PAR устройства могат да организират среда, която е изградена изцяло на базата на SSD, без да им се налага да сменят архитектурата, платформата и отделни компоненти в системата. Подобни конфигурации могат да извършват до 320 000 входно-изходни операции в секунда.

Една от иновативните технологии в HP 3PAR е т.нар. федерация, която е особено актуална за облачни приложения. Технологията дава възможност за преливане на данни от едно в друго устройство и за регулиране на натоварването между различни устройства, различни модели и дори различни генерации системи.

Линията HP 3PAR StoreServ 7000 е проектирана за виртуализирани и облачни структури, както и за структури за съхраняване на големи обеми данни. Тези устройства вече имат клиенти от финансовия сектор у нас, съобщиха от българския офис на компанията.

„HP вече предлага първата продуктова линия, базирана на абсолютно единна архитектура по отношение на софтуер и управление. По този начин можем да вървим с всяка една компания по нейния път на развитие – от най-малкия клас, през средния до най-високия”, заключи Михаил Попов.

Коментар