Големите компании били застрашени от изчезване

Google и Microsoft могат да са сред известните високотехнологични компании, които ще изчезнат от корпоративния пейзаж през следващите 20 години. Това ще стане, ако цикълът на умиране на компаниите се повтори отново, твърди професор Грег Хакет от Kent State University, цитиран от silicon.com. 
Проучване на печалбите на 3200 от най-големите компании, които са търгували публично на стоковата борса в САЩ за периода 1960 – 2004 година, разкрива, че една трета от тях излизат от бизнеса, а още една трета биват придобивани след средно 23 години съществуване.
Дългогодишното проучване на американския професор показва, че общите печалби са намалели с 40% за тези 44 години, като в момента средната печалба е 4.3% от приходите. Изследването показва още, че днес 80% от компаниите са в застой или се смаляват и банкрутират три пъти по-бързо, отколкото това е ставало през 1960 година.
Американският професор предвижда, че някои от най-големите днес корпорации и фирми ще изчезнат или в резултат на банкрутиране, или от придобиване през следващите 20 години. В „опасния” списък на професора са попаднали Amazon.com, Dell, Google, Microsoft, Starbucks, Wal-Mart и Yahoo.
Проучването, спонсорирано от компанията за съхранение на данни Kalido, открива кои са основните причини, поради които корпорациите се сриват. Това са: пропуск да се отчете някакво външно за компанията изключително важно събитие (Интернет например), загуба на гъвкавост на фирмата, поради нейния растеж, фокусиране върху пазара само в краткосрочен план, следване на прищевките на мениджърите, използване на неефективни и статични процеси на планиране.
Някои от „най-смъртоносните” сили са глобализацията, технологията, лоялността на потребителите (нейната липса всъщност) и демографските промени. За да оцелеят, компаниите трябва да се справят с информационното претоварване, трябва да бъдат смели и предприемчиви и да поемат рискове, заключва проучването.

Коментар