Топ производител на чипове забранен в САЩ

Комисията по международна търговия (ITC) на САЩ забрани вноса на нови мобилни телефони с чипове на един от основните производители в индустрията – Qualcomm. Това може да доведе до изключително тежки последствия за високотехнологичната компания и за безжичната индустрия, коментираха анализатори.

Забраната идва по време на наказателния срок за патентно нарушение, на който беше осъдена Qualcomm през миналата година, заради неспазване на правата на своя конкурент Broadcom. Компанията, разбира се, ще обжалва решението пред федералните власти, а президентът Джордж Буш също разполага с 60 дни, за да одобри или отхвърли забраната.
Комисията ограничава безжичните оператори, включително Verizon, AT&T и Sprint Nextel, във вноса на нови модели телефони, направени след 7 юни. И докато това решение позволява на доставчиците на услуги да продължават да получават настоящите модели на пазара, то е критикувано от много компании, че спира иновациите.
Анализаторите описаха съдебната забрана като недобра както за потребителите, така и за производители от ранга на Motorola и Samsung Electronics, които произвеждат телефони с чипове на Qualcomm. Предполага се, че решението на съда може да доведе до увеличаване на цените на телефоните и безжичните услуги в една индустрия, където нови продукти се появяват на много кратки интервали от време.

От Verizon коментират, че случващото се е лошо за индустрията и може да замрази иновацията, писа siliconvalley.com. Компанията ще окаже натиск на президента Буш да отхвърли решението на съда. Телекомуникационният гигант ще продължава да предлага настоящите си телефони, но след една година много малко от тях ще са все още на пазара.
От Qualcomm също заявиха, че решението на съда ще се отрази лошо на индустрията. Конкурентът Broadcom обаче е доволен, въпреки възможните сътресения в сектора. От компанията заявяват, че съдебната забрана е справедлива, тъй като Qualcomm тенденциозно нарушава патентите й.

Коментар