Скоро излизат лаптопи с метанол вместо батерия

На пренаситения пазар с иновационни продукти всяка компания се стреми да предложи нещо различно на потребителите. Хардуерните производители влагат огромни средства, за да оптимизират работата на своите машини и да излязат с алтернативни решения на традиционни “проблеми”.
Лаптопи, захранвани с алкохолно гориво, не е нова идея. В света вече има хора, които ползват такъв вид преносими компютри, но те буквално се броят на пръсти. Компаниите, които разработват идеята, се сблъскват най-вече с проблема как лаптопът да не стане прекалено голям и с резервоар, тежащ колкото самия него.
Toshiba в продължение на 4 години работи върху преносими компютри, захранвани с гориво, и дори притежава цяла компания, занимаваща се само с това. И ето, че дойде моментът, в който комерсиализирането на новите продукти сред широката аудитория може вече да се осъществи.
Toshiba ще започне популяризацията на лаптопи с нов вид захранване в началото на 2007 година. Традиционната литиево йонна батерия ще бъде изместена от горивна клетка, която ще се зарежда с метанол.
Резервоарът е съвсем малък и засега е прикрепен външно към лаптопа, което не влияе на здравината на продукта, твърдят експерти. Горивото осигурява до 10 часа работа с компютъра, като специални сензори следят количеството на метанола. При изчерпване на горивото, човек просто „презарежда” лаптопа.
Дори ако резервоарът остане външен за лаптопа, той е защитен от деца и от странични влияния. При разклащане се активират специални сензори в горивната клетка, които обезопасяват горивото.
Въпреки скептицизма относно използването на гориво при лаптопите, течността притежава множество защити, които не позволяват метанолът да реагира при каквито и да е условия, съобщават екипите, тествали продукта. При работата на въпросните лаптопи няма почти никакви особености, които да издават различията в захранването, освен съвсем тих постоянен шум и периодични „кликания” от горивните помпички и клапи.
От Toshiba споделят, че основната цел на работата на фирмата по новите лаптопи от сега нататък ще е интегрирането на горивната клетка вътре в самия преносим компютър.
Широката публика обаче не гледа с доверие на новите лаптопи, съобщават самите разработчици. Наличието на течност, която освен това е силно запалителна и е интегрирана в компютъра, не вдъхва доверие. Доста чест потребителски въпрос е дали при изгарянето на метанола ще се отделя дим. Новите технологии обаче позволяват течното гориво да бъде строго контролирано, за да захранва микроелектрониката, контрират експертите.

Коментар