Nokia отчете двукратен спад в продажбите на смартфони

Nokia съкрати загубите, но намали значително и приходите си

Nokia съкрати загубите, но намали значително и приходите си за една година

Продажбите на смартфони с марката на Nokia са намалели два пъти през първото тримесечие на 2013 г., в сравнение със същия период на миналата година, съгласно публикувания днес отчет на компанията.

В периода януари-март Nokia е продала 6,1 млн. смартфона, докато година по-рано отчете 11,9 млн. броя.

Като цяло, резултатите на финландската компания съответстват на очакванията на анализаторите. Nokia отчита оперативна загуба в размер на 150 милиона евро за тримесечието, спрямо 1,5 млрд. за периода януари-март 2012 г.

Общите приходи от продажби намаляват от 7,4 до 5,9 млрд. евро евро, а подразделението за устройства и услуги (Devices & Services) бележи спад с една трета – от 4,3 до 2,9 млрд. евро.

Приходите от телефони и смартфони също намаляват с една трета. Средната цена на едно устройство обаче се е увеличила с 34%, или от 143 до 191 евро. Загубите на подразделението възлизат на 42 млн. евро, спрямо 200 млн. евро година по-рано.

Nokia отчита ръст в търсенето на Lumia (смартфоните с Windows Phone), в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година. За три месеца продажбите на WP устройства са нараснали с над една четвърт – от 4,4 до 5,6 млн. броя.

Компанията се движи в правилна посока, придържайки се успешно към своята стратегия, коментира резултатите главният изпълнителен директор Стивън Елоп.

Коментар