Популярността на софтуера с отворен код расте

Търсенето на софтуер с отворен код нараства с всяка изминала година. Именно подобни разработки оказват значително влияние върху развитието на пазара на програмни продукти, сочи глобално проучване на Black Duck Software и North Bridge Venture Partners.

Предимството на отворения код вече е осъзнато от бизнес потребителите. Използвайки такъв софтуер, те получават редица предимства: освен че е по-евтин, софтуерът с отворен код често е и по-качествен.

Повишаването на качеството на отворения код е следствие от наличието на възможност разработчикът да пренапише част от кода, когато има съмнения, че той не е написан по най-правилния начин. Подобен подход позволява бързо подобряване на качеството на готовия продукт.

Към проектите с отворен код гледат все повече организации, благодарение на това, че се появяват отворени алтернативи на класическите платени приложения. Linux Foundation потвърждава резултатите от проучването на Black Duck Software и North Bridge Venture Partners – наскоро организацията публикува доклад, според който расте популярността на алтернативните операционни системи в корпоративната среда.

В анализа се посочва, че предприятията от малкия, средния и големия бизнес все по-често се замислят дали да направят преход от операционни системи, изискващи заплащане за лиценз, към системи на база Linux, разпространявани безплатно, но с пълен набор от функции.

Очевидно е, че отвореният код е отличен начин за намаляване на разходите за развитие на бизнеса. В много сфери на дейност софтуерът с отворен код вече има широко приложение. Подобни решения се срещат често в медиите и здравеопазването, а правителствата на редица държави насочват вниманието си към отворените продукти.

Коментари по темата: „Популярността на софтуера с отворен код расте”

добавете коментар...

  1. ехаааа

    Всички дизайнерски, звукозаписни студия, адвокатски и прочее кантори с нетърпение чакат възможността да си донапишат софтуера … Към тях можем да добавим и цялата публична администрация, те и без това няма какво да правят …

    Крайно време е да престанете да ползвате “отворен код” и “безплатно” като взаимозаменяеми думички, просто защото не са. Линус Торвалдс не си е купил мерцедеса с пари спестени от банички.

    Намаляването на разходите с отворения код е изключително добре маркетирана илюзия.
    Ясно е, че FSF активно налагат объркването между “отворен код” и “безплатно”, защото така им изнася. Видяха, че рибите най-добре кълват на “безплатно”, търсят популярност.

    Никой не споменава, че има разходи за заплати на системни администратори, и евентуално поддръжка предлагана за Linux от компании като Red Hat, на цени от около $5К-$10К на година. Това леко променя картинката. Системни администратори винаги си трябват (и с Windows, и с Linux), а дали ще плащате за лицензи, или за корпоративна поддръжка, в крайна сметка едни пари излизат от джобовете ви и отиват по съответните компании.

    Е, не е като безкрайните лицензи и бози на Microsoft, разбира се. В пъти по-добре е. Но, фактите са си факти.

    За момента Linux излиза безплатен единствено на крайни потребители, най-често защото са си намерили някой разбиращ да им инсталира и конфигурира Ubuntu/Mint, или са отделили доста време сами да се ограмотят. Времето, обаче, също е пари.

Коментар