Червей инфектира Windows, Linux и Mac OS X

Компанията за сигурност Symantec предупреждава за разпространението на нов червей с помощта за заразени OpenOffice документи. Зловредният код може да инфектира както Windows, така и Linux и Mac OS X системи. Червеят е бил забелязан още миналия месец, но тогава не се е разпространявал.
Когато потребителят отвори опасния OpenOffice документ, наречен "badbunny.odg", се стартира макрос, който действа по няколко начина, в зависимост от използваната операционна система. При Windows, червеят SB/Badbunny-A поставя файл "drop.bad" в system.ini в папката на mIRC (ако имате такава). Освен това се изпълнява Java скрипт вирусът "badbunny.js", който подменя други файлове в папката.
При MacOS системи, червеят пуска един от два скриптови Ruby вируси, наречени съответно "badbunny.rb" и "badbunnya.rb". И накрая, при Linux системите, червеят пуска "badbunny.py" като Xchat скрипт и "badbunny.pl" като Perl вирус.

Експертите по сигурността съветват потребителите да внимават при отваряне на документи, пристигащи от недоверени източници.

Коментар