Google преговаря за новинарския стартъп Wavii

Wavii използва собствена технология за съставяне на кратки анотации на новините на естествен език

Wavii използва собствена технология за съставяне на кратки анотации на новините на естествен език

Google е на път да погълне услугата за персонализирани новини Wavii. В момента двете компании водят преговори за сделка на стойност около 30 млн. долара, съобщи BusinessInsider.com

Wavii e стартираща компания от Сиатъл, основана през 2009 г. Дейността й се финансира от Felicis Investments, SV Angel, CrunchFund, Mitch Kapor, Max Levchin и други инвеститори.

Wavii наподобява услугата Summly, купена от Yahoo за 30 млн. долара, която извършва автоматичен анализ и кратки представяния на новините. Wavii търси и събира интернет новини, обединява ги в общи теми с кратки описания и набор от връзки към оригиналните материали.

Стартъпът е основан от Адриан Аун, бивш служител на Microsoft. Преди още да пусне услугата си, компанията получи предложения за поглъщане от Google и Microsoft.

За разлика от други подобни услуги, Wavii използва собствена технология за съставяне на кратки анотации на естествен език – така, както говорят хората. Аун е разработил технологията на базата на знания, получени от неговия баща, който е ученик на професора по лингвистика в Масачузетския технологичен институт Аврам Ноам Чомски.

Предполага се, че ако погълне стартиращата компания, Google ще използва нейната технология в популярни услуги като Google+ и Google News.

Коментари по темата: „Google преговаря за новинарския стартъп Wavii”

добавете коментар...

  1. Redaktor

    Аврам Ноам Чомски (на английски: Avram Noam Chomsky) е американски лингвист, философ[2], когнитивен изследовател и политически активист.

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B0%D0%BC_%D0%A7%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8

Коментар