Eвропейска фирма готви разходки в Космоса

Европейският аерокосмически гигант EADS стартира проект за изпращане на туристи в космоса чрез суборбитални полети. Регулярни мисии се очакват през 2012 година, съобщи BBC News.

Най-голямата европейска космическа компания EADS Astrium, която е едно от поделенията на концерна, планира да построи специален самолет за туристите. Машината ще излита от обикновено летище и ще издига туристите до суборбитална височина, където в продължение на 3 до 5 минути те ще бъдат в безтегловно състояние, след което самолетът ще ги връща на земята.
Самолетът ще се издига на височина до 12 километра с помощта на обикновени реактивни двигатели. След включване на ракетния двигател, за 80 секунди космическият кораб ще се извиси на 60 километра над земята.
На тази височина двигателят ще се изключва, а самолетът ще продължи да се издига по инерция до 100 км. За сравнение, спътниците кръжат на височина 200 км над земята. Спускането към земята ще се осъществява също с помощта на обикновените двигатели.
В салона на авиолайнера ще има 15 прозореца, подобни на илюминаторите в сегашните самолети, но с около 30 процента по-големи. Всеки полет ще изкарва в космоса само по четирима туристи. Разходката ще продължава около един час и половина.
Очаква се билетите за космическа разходка да вървят по около 200 хиляди евро. Стойността на проекта на EADS възлиза на 1 милиард евро.

Коментар