WD пусна най-тънкия твърд диск

Ултратънкият HDD на Western Digital е първото 2,5-инчово устройство с дебелина 5 мм

Ултратънкият HDD на Western Digital е първото 2,5-инчово устройство с дебелина 5 мм

Western Digital пусна в продажба най-тънкия твърд диск – 2,5-инчово устройство WD Blue UltraSlim, както и хибриден SSHD WD Black с дебелина само 5 мм. Това са първите в индустрията дискове с подобни размери, твърди производителят.

За да създаде ултратънки устройства, компанията е започнала проектирането им от нулата. Новите HDD са предназначени за портативни устройства и изчислителни системи с висока плътност на компонентите. Поместват се в стандартните ниши за 9,5-мм устройства, а максималният им капацитет достига 500 гигабайта.

WD използва нов тип конектор SFF-8784, който обезпечава захранване и предаване на данни между SATA контролера и твърдия диск. В резултат на компактните размери е намалено и теглото на устройствата с около 36%, в сравнение със стандартните 9,5-мм твърди дискове.

През ноември 2012 г. организацията A*Star Data Storage Institute обяви, че разработва хибриден диск във формат 2,5 инча и дебелина 4,98 мм, който побира 1 TB данни. Все още обаче продуктът не е достъпен на пазара.

Коментар